One of the surest ways to reduce the environmental burden during construction is to reuse building materials. Moreover, sometimes it gives the building additional bonuses in the form of a special story and unique details. 

A Balinese architect originally from Berlin, Alexis Dornier instills in local customers a taste for good architecture with the prefix “eco”. So the basis of the frame of the new luxury villa The Barn in Uluwatu became 16 powerful wooden beams, which in the past were part of the road to Borneo. The highly textured, slightly worn surfaces of the still powerful trunks are a reminder of the long life of the material that Alexis decided to preserve: the old pillars-supports have become one of the interior decorations. 

Эковилла на Бали по проекту Алексиса Дорнье

Эковилла на Бали по проекту Алексиса Дорнье

The main design idea was to incorporate these unusual building materials into the supporting structure for walls, stairs, balconies and sliding windows and doors. All three levels of the villa, including the open parts, are built around the measured rhythm of these pillars. 

Эковилла на Бали по проекту Алексиса Дорнье

The building looks weightless due to the large number of open spaces and the absence of blind external walls – they are replaced by glass partitions, partially hidden by paper screens made of banana fiber, handmade in Bali by Japanese emigrant Naruse. Also, a window in the roof above the central atrium is made of glass with paper screens, from where the softened daylight spreads throughout the house.  The partitions between the puristically designed spaces are made of polished ironwood boards. 

Эковилла на Бали по проекту Алексиса Дорнье

Эковилла на Бали по проекту Алексиса Дорнье

All the furniture is made of solid recycled teak wood and rattan weave, which in contrast to the dark walls are left light. 

The living room is rhythmically divided by columns, and in the center there is a “recessed” recreation area, a kind of gazebo in the heart of the living room. 

Эковилла на Бали по проекту Алексиса Дорнье

The main deck connects to the living room and leads to an elevated pool with views of the nearby slope and panoramas of the Indian Ocean. Covered with local granite of a slightly greenish hue, the pool is a tribute to the Japanese onsen culture, but at the same time it fits perfectly into the lush surroundings of the landscape of south Bali.

Эковилла на Бали по проекту Алексиса Дорнье

Эковилла на Бали по проекту Алексиса Дорнье

The interiors are dominated by softened lighting — both daytime, thanks to the screens of the Japanese master, and artificial, thanks to his banana fiber lamps.

Эковилла на Бали по проекту Алексиса Дорнье

Эковилла на Бали по проекту Алексиса Дорнье

Эковилла на Бали по проекту Алексиса Дорнье

The design of the garden is a consequence of the orthogonal layout of the building. Flowerbeds for flowers and plants made of weathered ironwood boards form a dry garden with lemongrass, lavender, cacti and other plants, which actually continues under the building and becomes the backdrop for the gym, office and spa located on the ground floor.

Эковилла на Бали по проекту Алексиса Дорнье

Эковилла на Бали по проекту Алексиса Дорнье

Original content from the site

Written by