Architectural studios Baranowitz & Goldberg and Pitsou Kedem have created a refreshing interior, similar to an ice cave with thin stalactite lamps. 

In Israel’s tallest skyscraper, the Azrieli Saron Tower in Tel Aviv, a new Japanese restaurant A has opened under the leadership of Chef Yuval Ben-Neria. Two architectural studios – Baranowitz & Goldberg and Pitsou Kedem – joined forces to create a minimalistic interior that would provide peace and coolness in the center of the metropolis. 

Японский ресторан в Тель-Авиве

Photo: Amit Geron

The main architectural feature of the L-shaped room in terms of space was the high half-dome, which gives a cave-like monumentality to the main dining room. The authors contrasted its plastic form and watercolor surface with expressive lamps in the form of thin and long rods – they hang from the ceiling, resembling stalactites in shape. 

Японский ресторан в Тель-Авиве

Photo: Amit Geron

Японский ресторан в Тель-Авиве

Photo: Amit Geron

The impression is enhanced by the cold palette of the project. The architects painted the walls in matte gray, and the floor was covered with grainy black terrazzo, polished to a mirror shine. Decorative and color diversity in the laconic interior is brought by panels of oxidized copper, distinguished by an aquamarine patinated surface and abstract reliefs. They cover the lower part of the wall with a long ribbon and visually connect the two halls of the restaurant.

Японский ресторан в Тель-Авиве

Photo: Amit Geron

Японский ресторан в Тель-Авиве

Photo: Amit Geron

Another decoration of the main hall is the end wall in the form of a semi-arch, which the architects turned into an illuminated cellular shelving – the “sake library”. There is an O-shaped bar next to it, and in the central part there are minimalistic aluminum tables surrounded by chairs made of light wood. This room, flooded with the rays of the sun from the panoramic windows, is contrasted with an atmospheric chamber hall on the right side of the entrance. The architects zoned it with a rounded concrete wall, similar to an asymmetrically cut sheet of paper. 

Японский ресторан в Тель-Авиве

Photo: Amit Geron

Written by