Architects from Holloway Li Studio brought the romance of the Industrial Revolution era to the London showroom of the British brand Coalbrook.

At the end of last year, the British company Davroc – a manufacturer of faucets and other bathroom products – launched a new brand Coalbrook. The name comes from the town of Colebrookdale in Shropshire – an important center of the industrial revolution. In the XVIII century, a large metallurgical factory worked here, and in 1802 the world’s first rail locomotive was built. The brand’s industrial background was also evident in the interior of its new showroom in London’s Clerkenwell district: architects Alex Holloway and Na Lee created a loft space with spectacular “quotes” from the history of British industry. 

Шоурум и коворкинг в Лондоне

Photo: Nicholas Worley 

The showroom occupies two floors in a modern building, the red-brick facades of which correspond to the aesthetic concept of the project. The inspiration for the interior of the first floor was the image of an industrial city of the XIX century with smoking pipes and hot steam boilers. Leaving the walls and floor neutral-light, the architects used built-in elements made in the aesthetics of steampunk. Faceted columns-pipes are used to exhibit shower watering cans, and brutal cylindrical stations with sinks are used to demonstrate faucets. They are interspersed with metal columns of “British” red coloring, brutal curtains made of chains, exposed sections of brickwork and bright panels of colored acrylic. The authors of the project designed them in the image and likeness of the walls in Victorian bathrooms and installed them at the windows, filling the space with colored highlights. 

Шоурум и коворкинг в Лондоне

Photo: Nicholas Worley 

Шоурум и коворкинг в Лондоне

Photo: Nicholas Worley 

The architects deliberately made the basement floor darker and more atmospheric. It resembles a boiler room with huge boilers, the role of which is played by two symmetrical “cisterns” – showcases for Coalbrook mixers. Like the cast panel with a shower head, they are mounted on a metal grate: this allows the water flowing through the drains on the walls to go into the space under the floor. The charcoal coloring of the walls, dim lighting, textured materials focus on the brand’s products. 

Шоурум и коворкинг в Лондоне

Photo: Nicholas Worley 

Шоурум и коворкинг в Лондоне

Photo: Nicholas Worley 

The architects involved a whole team of British craftsmen to work on the project. The Bard & Brazier studio created the elements of the exposition from brass tubes, and the “chimneys” and “boilers” were made in a workshop in South London. The acrylic panels were produced by a company that makes moldings for London buses, similar iron panels were cast at a factory in Essex. Even the staircase leading to the basement floor attracts attention: the authors of the project specifically left its side untreated to emphasize that it is made of a solid block of sandstone. 

Шоурум и коворкинг в Лондоне

Photo: Nicholas Worley 

Шоурум и коворкинг в Лондоне

Photo: Nicholas Worley 

Written by